Klassikaal ruilen & leerkrachtenpas

Klassikaal ruilen & leerkrachtenpas

Heeft jouw school geen Bibliotheek op school en wil je toch graag boeken? Breng dan samen met de klas een bezoek aan de bibliotheekvestiging bij jou in de buurt. Met Klassikaal ruilen laat je leerlingen op leuke, leerzame wijze zelf boeken of andere materialen uitzoeken.

Ook kun je voor extra (thema)boeken gebruikmaken van de persoonlijke leerkrachtenpas. Met een leerkrachtenpas kun je materialen reserveren voor jezelf of bijvoorbeeld leerlingen in de klas. Hieronder zetten we de voordelen en verschillen van de beide passen uiteen.

Klassikaal ruilen

Kinderen zijn leergierig. Zelfstandig kunnen functioneren is één van de onderdelen van het leerproces. Hoe leren kinderen dit beter dan zelf keuzes te moeten maken. En leesbevordering begint bij het lezen van leuke boeken. En de leukste boeken, die kiezen kinderen graag zelf!

Indien een school dus geen toereikende, eigen boekencollectie heeft kan er gebruik gemaakt worden van de Klassikaal ruilen-pas. Daarmee breng met je klas een bezoek aan de bibliotheek en laat de leerlingen zelf boeken of andere materialen uitzoeken. De leerlingen kiezen wat ze leuk vinden en zo heb je altijd de nieuwste boeken voor je leerlingen in de klas.

Een afspraak maken mag, maar is niet nodig, je kunt op eigen gelegenheid met de klas de bibliotheek bezoeken tijdens reguliere openingsuren. Een klassikaal ruilen bezoek duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. Na zes weken brengen jullie de boeken terug. Dit tevens een mooi moment om samen met de groep weer nieuwe boeken uit te zoeken. Geen tijd om boeken terug te brengen? Geen probleem, je kunt ze met de pas maximaal twee keer online verlengen.

De pas kost € 27,50 per groep, per jaar.

Nog even kort de voordelen Klassikaal ruilen

  • Leerlingen leren zelf keuzes maken
  • Stimuleert kinderen te lezen
  • (tijdelijke) uitbreiding boekencollectie op school
  • Iedere zes weken nieuwe boeken
  • Elke groep krijgt een eigen pas
  • Boeken op tijd terug: geen boete
  • Bij onvoorziene omstandigheden kunnen verlengen
  • Een leerzaam, maar ook gezellig uitje met de groep

Leerkrachtenpas

Met een leerkrachtenpas kunnen 20 materialen voor een periode van 6 weken boetevrij* geleend worden. Op deze pas kunnen jeugdboeken en non-fictie volwassen boeken geleend worden (denk bijvoorbeeld aan onderwijs verdiepend materiaal). Weinig tijd om zelf een selectie te maken op locatie? Binnen onze eigen bibliotheekvestigingen kunnen ook boeken gereserveerd worden. Je ontvangt een bericht wanneer deze boeken in de vestiging voor je klaar staan.

* Zijn de materialen niet op tijd retour dan ontvang je een inleverattentie per mail. Is het boek na 70 dagen niet ingeleverd dan start een notaprocedure.

Carola Kerpel

Carola Kerpel

Leesconsulent

Aandachtsgebied/specialisme

Jeugdliteratuur & Dokter Leesplezier

Neem contact op

Contact Us - Carola
voornaam
achternaam