Zomerlezen

Zomerlezen

Geplaatst op

Iedere leerkracht die zich bezig houdt met leesonderwijs is heel het schooljaar druk bezig met het vergroten van de woordenschat en taalvaardigheid bij hun leerlingen. En dan komt de zomervakantie eraan… om een dip/terugval in lezen en het leesniveau tegen te gaan, is het van belang dat kinderen ook in de vakanties blijven lezen. In dit artikel geven we hiervoor wat praktisch tips.

Lezen in de zomervakantie

Een dagelijks leesritueel van 15 minuten zorgt voor een leven lang leesplezier! Met dit dagelijkse kwartier lezen kinderen tot ruim een miljoen woorden per jaar, wat zorgt voor toename in woordenschat tot wel 1.000 woorden per jaar! Daarnaast heeft lezen een bewezen positief effect op spelling, begrijpend lezen en schrijfvaardigheid.

Hierbij een aantal tips/ideeën om leerlingen te stimuleren om in de zomervakantie te blijven lezen:

  • Organiseer aan het eind van het schooljaar een zomeruitleen, waarbij iedere leerling een bepaald aantal boeken uit de schoolbibliotheek mag lenen en mee naar huis mag nemen om in de zomervakantie te lezen.
  • Geef aan dat alle leerlingen van de school tot 18 jaar gratis lid zijn van de bibliotheek en dat je met je pasje ook online boeken kunt lezen (en natuurlijk heel veel andere leuke activiteiten in de bibliotheek kunt doen).
  • Via blinkzomerlezen.nl worden in de zomervakantie drie verhalen beschikbaar gesteld (voor verschillende groepen, door bekende schrijvers). Deze verhalen kunnen aangepast worden met namen van de school, leerkrachten, conciërge, et cetera. Dit zorgt ervoor dat het verhaal nog meer aanspreekt bij de leerlingen van jullie school. Zes weken lang komt er elke week een nieuw hoofdstuk, zodat de kinderen elke week weer verder gaan lezen.Idee! Maak hiervan een opdracht met jouw klas en bespreek dit in het nieuwe schooljaar.
  • Maak samen met de klas een leesbingo, waar verschillende manieren op staan hoe je een boek kunt lezen. Spreek af dat alle leerlingen in de zomervakantie op minimaal drie manieren (of allemaal) een boek lezen en hier een foto van maken. In het nieuwe schooljaar kan hier een collage met de klas van gemaakt worden.
  • Wijs leerlingen, ouders op het gebruik van de online bibliotheek vol gratis e-books en luisterboeken.

Fijne vakantie!

Marleen klein Obbink

Marleen klein Obbink

Leesconsulent

Aandachtsgebied/specialisme

Lesaanbod & leesplezier

Neem contact op

Contact Us - Marleen
voornaam
achternaam