Docenttraining: Beter lezen in het vo

Docenttraining: Beter lezen in het vo

Hoe krijg je leerlingen in het voortgezet onderwijs aan het lezen? Welke campagnes, projecten en werkvormen kun je inzetten bij je leesbevorderingsbeleid voor het v(mb)o? En wat zijn de actuele Young Adult-boeken? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je bij ‘Beter lezen in het vo’. Ontdek hoe je de expertise in leesbevordering voor jouw school kunt versterken.

Waarom deze training?

Helaas is een goede leesvaardigheid voor sommige jongeren nog niet vanzelfsprekend. Zij vinden lezen moeilijk en vaak niet leuk. Vaardigheid en plezier in lezen gaan meestal hand in hand. Voor de docent is het helpen van de leerling bij het vergroten van de leesvaardigheid een uitdaging. Hoe krijgt hij leerlingen van referentieniveau 1F naar 2F en hoe kan het leesplezier en dus ook de leesmotivatie van leerlingen vergroot worden?

Onderzoek laat zien dat de leesvaardigheid toeneemt door in te zetten op leesmotivatie door meer met leerlingen te lezen. Deze positieve leeservaringen maken het volgen van onderwijs voor veel jongeren gemakkelijker. Dit vereist een breed didactisch repertoire van de docenten.

 

Voor wie?

Voor alle docenten in het voortgezet onderwijs. De training biedt handvatten om teambreed het belang van leesbevordering inzichtelijk en toepasbaar te maken. De training is daardoor geschikt niet alleen geschikt voor docenten Nederlands, maar ook zeker voor docenten moderne vreemde talen en zaakvakken. Ook voor mediathecarissen kan de training een aanvulling zijn.

Programma

Tijdens de training word je ondergedompeld in de belangrijkste facetten van lezen in het voortgezet onderwijs. De trainer laat zien waarom leesbevordering juist in het v(mb)o zo belangrijk is. Daarnaast geven zij tips en ideeën die direct binnen de school te gebruiken zijn. Uiteraard laten ze veel boeken zien en vertellen ze hoe de docent goed op de hoogte kan blijven van geschikte titels. Want er is voor iedereen een goed boek op het juiste moment. De leerlingen moeten alleen ontdekken welk boek ze graag lezen.

Na afloop van deze opleiding…

  • heb je een beeld van het actuele titelaanbod voor jongeren;
  • weet je de juiste titels te selecteren;
  • weet je hoe je op de hoogte van dit aanbod kunt blijven via diverse kanalen, zoals blogs en vlogs;
  • maak je kennis met diverse (landelijke) leesbevorderingscampagnes en -projecten;
  • heb je toepasbare kennis van diverse werkvormen die je kunt inzetten in de klas;
  • is er meer draagvlak en enthousiasme om het lezen naar een hoger niveau te tillen.

Praktische informatie

De training duurt een dagdeel en kan op locatie worden gegeven.
Voor de training geldt een minimaal aantal deelnemers van 5 personen.
Kosten van de training zijn € 300,-.

Meer weten?

Wil je meer weten, of direct aanmelden voor de training? Neem contact met ons op!

Daphne Hermans-van Nieuwenhuijzen

Daphne Hermans-van Nieuwenhuijzen

Onderwijsspecialist

Aandachtsgebied/specialisme

Digitale geletterdheid & voortgezet onderwijs

Neem contact op

Contact Us - Daphne
voornaam
achternaam